Projectverslag Archeologisch Minimuseum de Waterwolf

(pdf, 5MB)

Dit projectverslag beschrijft de totstandkoming van minimuseum de Waterwolf. Van initiatief tot realisatie.

Volg de onderstaande link om het PDF document te downloaden.

Projectverslag Archeologisch Minimuseum de Waterwolf (pdf, 5MB)

Uitgelicht

Cultuurtoerisme Etersheim

Bij Etersheim komen meerdere troeven samen die gezamenlijk veel potentie hebben voor de ontwikkeling van cultuurtoerisme en educatie. In een integraal cultuurtoeristisch project kan het gebied tot ontwikkeling komen.

Molen Etersheim Lansink

Bij Etersheim bevinden zich een aantal pareltjes die gezamenlijk veel kans bieden voor het aantrekken van zogeheten ‘cultuurtoeristen’. Het gaat om de combinatie van het Schooltje van Dik Trom, informatiecentrum De Breek, Etersheimbraakmolen, het laagste punt van Noord-Holland, de variatie in waterpeilen van de polders en de historie van het verdronken dorp Oud Etersheim. In een integraal cultuurtoeristisch project kan het gebied verder tot ontwikkeling komen. Met als doel het versterken van beleefbaarheid en toegankelijkheid van de kustzone. Dit initiatief vormt onderdeel van ‘Dijk van een Kust’.

Initiatiefnemers zijn Stichting Etersheimerbraak in samenwerking met gemeente Edam-Volendam, provincie Noord-Holland, informatiecentrum De Breek en Alliantie Markermeerdijken.

Archeologisch minimuseum De Waterwolf

In de Etersheimer Braakpolder staat een bijzonder museum: Minimuseum De Waterwolf. Het museum vertelt aan de hand van archeologische vondsten over de geschiedenis van de Markermeerdijk en het gebied eromheen: het verdronken dorp Etersheim, de strijd tegen de zee en de vorming van het landschap.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 18 juni 2021 opende De Waterwolf voor het eerst haar deuren voor publiek. Voor 2022 staat een uitbouw van het minimuseum gepland. Bovenop het museum is een ruimte ingericht waar men kan vergaderen en ook het zogeheten NAP-spel kan spelen. 

Naast het museum bestaat een wandelroute van circa 3 kilometer lang, Met een podcastroute worden bezoekers door de polder en over de dijk gegidst.

Openingstijden

Het minimuseum is te bezoeken op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 18.00 uur. Van 15 april tot 1 oktober kan dat ook op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. 

Archeologisch minimuseum De Waterwolf is gerealiseerd op initiatief van de Alliantie Markermeerdijken met financiële steun van onder andere de provincie Noord-Holland en de gemeente Edam-Volendam. Het tijdelijke museum komt voort uit de samenwerking met de Stichting Etersheimerbraak en is geplaatst op het terrein van bezoekerscentrum de Breek waar ook de Brekermolen staat.

Archeologisch minimuseum De Waterwolf

De Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam wordt op dit moment versterkt. De Markermeerdijk is een provinciaal monument. De dijk is een levend monument: het resultaat van continue aanpassingen aan de eisen van de tijd. Met de huidige dijkversterking gaat de dijk weer een nieuwe fase van herinrichting in. 

Archeologische vondsten

Bij de dijkversterking vindt archeologisch onderzoek plaats: in het voorland, in het water en in het achterland. Alle archeologische vondsten zijn eigendom van de provincie Noord-Holland (alleen vondsten binnen de gemeenten Hoorn en Amsterdam worden eigendom van die gemeenten). Zij worden uiteindelijk bewaard in het archeologisch depot in Huis van Hilde in Castricum. Een selectie van archeologische vondsten is te zien in het minimuseum. 

Zo zijn daar alledaagse dingen als een schoen, een kruik en bouwmaterialen te zien, maar ook  bijzondere objecten als munten. Het is zelfs mogelijk ‘de bodem in te gaan’, tot zo’n 1.000 jaar terug in de tijd.
In het museum is ook informatie te vinden over de legendarische goudschat van Etersheim en de sarcofaag die in 2009 voor de kust zijn opgedoken. Deze middeleeuwse sarcofaag is nu te zien in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum.  

Steiger voor Bruine Vloot

Etersheim is moeilijk bereikbaar met de auto. En het is zeker niet gewenst dat bezoekers massaal met bussen naar de locatie komen. Daarom richt de stichting zich op bezoekers die met (ov-) fiets of over het water komen. Verschillende contacten met de ‘Bruine Vloot’ zijn daarvoor gelegd. Om aan te kunnen leggen bij Etersheim is een steiger noodzakelijk. De gemeente Edam-Volendam verkent de mogelijkheden om deze voorziening gerealiseerd te krijgen, gekoppeld aan de huidige werkzaamheden voor de dijkversterking.