Noordhollandsch Kanaal – Purmerend

De provincie Noord-Holland vervangt op meerdere plekken de oeverbeschoeiing langs het Noordhollandsch Kanaal in Purmerend.

Damwanden worden vervangen vanaf zomer 2023

Beschoeiing beschermt de oevers tegen afbrokkelen en wegspoelen. De huidige beschoeiing bestaat uit betonnen damwanden, en deze zijn op een aantal plaatsen toe aan vervanging. In totaal wordt ongeveer 2 kilometer aan nieuwe beschoeiing geplaatst. Op een deel van het project, zo’n 1200 meter, worden de betonnen damwanden vervangen door stalen damwanden. Daarmee is de oever weer stevig en langdurig (zo’n 80 jaar) beschermd. 

Speciale aandacht voor natuur

Op het overige deel (800 meter) van het traject (ter hoogte van de Melkwegbrug) wordt een gebied ingericht met speciale aandacht voor de natuur, een zogeheten vooroever. Op dit deel van het traject worden de nieuwe damwanden een stuk vóór de huidige beschoeiing geplaatst. In het tussenliggende deel is de stroming van het water minder sterk. Hierdoor krijgen allerlei water- en oeverplanten de kans om te groeien. Dit is goed voor de waterkwaliteit en trekt verschillende diersoorten aan zoals insecten en watervogels. 

Aannemer Beens/Hakkers voert de werkzaamheden uit

Aannemerscombinatie Beens/Hakkers voert de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie. Het werk aan de oevers start in de zomer van 2023 en duurt naar verwachting tot eind 2024. Het herstel van de oevers wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Als voorbereiding is al een aantal kabels en leidingen verlegd in het werkgebied. 

Meer informatie?

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via telefoonnummer 0800-0200 600 (gratis) of mail naar: servicepunt@noord-holland.nl.  

Noordhollandsch Kanaal – Purmerend