Boek over zelfbouwklussers in de Klarenstraat (Amsterdam)

(22 september 2017)

Op donderdag 20 juli werd in Pakhuis De Zwijger het boek DIY Klarenstraat gepresenteerd, de langverwachte publicatie over de Gouden AAP-winnaar van 2015 (Amsterdamse Architectuurprijs). Prominente gast van de avond en spreker was Karl Kupka, projectleider Zelfbouw bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2012 heeft het project Klussen op de Klarenstraat een subsidie voor collectieve zelfbouw ontvangen van de provincie Noord-Holland.

Klushuisexpert Urbannerdam en architectenbureau Van Schagen droomden al langer van een klusproject in een portiekflatgebouw, maar kregen nergens de handen op elkaar. Tot De Alliantie zich in 2012 liet overtuigen de flat in de DIY Klarenstraat ter beschikking te stellen voor een experiment. De rest is geschiedenis en staat in het boek.
DIY Klarenstraat bevat concrete tips voor zelfbouwers, maar het laat ook de enthousiaste voormalige klussers / huidige bewoners zelf aan het woord. Hun enthousiasme geldt niet alleen de mooie woningen die zij voor relatief weinig geld bouwden – midden in de crisis, de verkoop verliep uiterst moeizaam! – maar ook de onderlinge verbondenheid tussen de bewoners die is gegroeid door jarenlang samen beslissingen nemen.
Tekenend voor die verbondenheid met elkaar en met het project was de aanwezigheid van bijna alle bewoners bij de boekpresentatie. Aan moderator Susanne Heering vertelden zij welke betekenis het project Klarenstraat had en nog steeds heeft in hun leven. Veel meer dan een nieuwe woning is Klussen op de Klarenstraat – zoals het project officieel heette – voor de bewoners een fase in hun leven geweest met intense, leerzame ervaringen.
De door Kupka van harte onderschreven conclusie van de avond was dan ook: maak zelfbouw nog toegankelijker, en breek niet af maar transformeer, ook als het gaat om gebouwen die volgens velen niet meer om aan te zien zijn. De Klarenstraat laat zien dat de uitkomst groter kan zijn dan de som der delen.

Boekgegevens: DIY KLARENSTRAAT. Zelfbouw en de herontdekking van de portiekflat / A new perspective on the post-war social housing block (Nederlands- en Engelstalig)
Onder redactie van: Patricia van Ulzen, Antoin Buissink (grafisch ontwerp) en Rufus de Vries (fotografie)
Met bijdragen van: Vincent van Rossem, Patricia van Ulzen, Rufus de Vries, Arjan Gooijer, Sander Gelinck, Frans van Hulten, Maaike Schravesande

Uitgeverij Jap Sam Books, prijs € 25
Bestellen: https://nl.japsambooks.nl/products/diy-klarenstraat
Voor inhoudelijke vragen over het boek: patriciavanulzen@outlook.com

DIY Klarenstraat

 

Uitgelicht